Putni nalozi – besplatni i sigurni na Internetu


Uputstva za evidenciju putnih naloga putem web servisa Putni.biz

Putni nalog - besplatan i siguran na InternetuOva uputstva su namijenjena svim korisnicima servisa Putni.biz. Ako ipak naiđete na neki problem koji ne možete riješiti – slobodno nas kontaktirajte na e-mail: info (at) putni.biz.

Tehnički zahtjevi za Putni.biz

Za korištenje ovog servisa potrebno je na računalu imati instaliran preglednik (eng. browser). Preporučujemo kvalitetniji Firefox, iako i Internet Explorer dobro radi sa servisom Putni.biz. Također, bitno je da uključite Cookie u svom pregledniku jer bez njih nećete moći koristiti servis. To je sve.

Registracija

Postupkom registracije omogućuje Vam se rad s putnim nalozima, unos podataka o Vašoj tvrtki te mogućnost kasnijih prijava za rad.

Registracija se sastoji od dva koraka:

 1. popunjavanje web-oobrasca (na linku Postanite korisnik )
 2. aktiviranje korisničkog računa.

Nakon što korektno popunite obrazac (popunite sva obavezna polja, ispravno prepišete znakove prikazane na slikovnom kodu – slova i brojeve) na e-mail će Vam unutar nekoliko minuta stići aktivacijski link pomoću kojeg završavate postupak registracije.

Aktivacija korisničkog računa

Na aktivacijski link je potrebno kliknuti (ili ga označiti mišem i kopirati – copy/paste u preglednik). Nakon toga ćete se odmah naći prijavljeni u sustavu Putni.biz, na stranici za unos novog putnog naloga.

Ako Vam e-mail nije stigao unutar par minuta, provjerite da ga Vaš program (koji koristite za čitanje e-mail poruka, npr. Outlook, Evolution itd.) nije svrstao u spam ili junk poruke pa čak i u smeće (eng. trash).

Ako poruku ne možete pronaći, pomoću linka (u okviru za prijavu gore – lijevo) Ponovno pošalji aktivacijski link možete ponoviti slanje aktivacijskog linka na Vaš e-mail. Pri tome je potrebno upisati korisničko ime koje ste odabrali tijekom registracije.

Prijava i Odjava

Svaki slijedeći dolazak na Putni.biz neće uvijek zahtjevati da se prijavite jer se pomoću Cookie metode pamti Vaša prijava.

U slučaju da dulje vrijeme niste posjećivali servisa Putni.biz, morat ćete se ponovno prijaviti upisivanjem korisničkog imena i lozinke u lijevi okvir na vrhu. Korisničko ime i lozinku ste sami odredili prilikom registracije.

Ako računalo dijelite s drugim korisnicima, uputno je da se na kraju rada na servisu Putni.biz odjavite. Time onemogućujete da netko s tog istog računala pristupi servisu Putni.biz pomoću Vašeg korisničkog imena i lozinke.

Zaboravljena lozinka

U slučaju da ste zaboravili lozinku u lijevom okviru na vrhu nalazi se link Zaboravili ste lozinku? .

Potrebno je da unesete Vaš e-mail i unutar nekoliko trenutaka stići će Vam upute za promjenu lozinke.

Glavni izbornici servisa Putni.biz

Nakon prijave prikazat će Vam se stranica za unos putnog naloga – plan puta. Ova stranica će Vam se prikazivati prva sve dok ne unesete nekoliko putnih naloga. Nakon što ste kreirali nekoliko putnih naloga, stranica koja će Vam se prikazivati nakon prijave je stranica sa statistikama.

Izbornik nakon prijave je podijeljen na tri dijela:

 1. u gornjoj traci desno nalazi se izbornik za stavke poput promjene osobnih podataka, podataka o tvrtki, država u koje se najčešće putuje, pregled statistika, pregled iznosa dnevnica (Postavke, Statistika, Odjava)
 2. lijevo se nalazi izbornik koji ćete najvjerojatnije često koristiti, a omogućuje kreiranje novog putnog naloga, pregled postojećih, ispis na pisač (naloga, knjige putnih naloga itd.), te izradu predložaka
 3. na dnu web stranice nalazi se izbornik sa tekstulanim stranicama (Česta pitanja, Uputstva, Uvjeti uporabe, Marketing, Kontakt).

Postavke

Postavke sadrže dvije kartice (eng. tab) – Tvrtka te Države i dnevnice. Ovdje možete podesiti koji će se podaci inicijalno upisati u putni nalog. Te podatke je moguće izmijeniti kod unosa podataka u putni nalog.

Na kartici Tvtka prikazani su podaci koje ste unijeli kod registracije te neke mogućnosti kojima određujete kako će se prikazivati popisi naloga i gdje podešavate inicijalne vrijednosti (npr. trošak kilometraže za osobna vozila, tekstove Izvješća s putovanja itd.).

Broj redaka po jednoj stranici određuje broj naloga koji će biti prikazani kod popisa zatvorenih i storniranih naloga.

Najčešća vrsta prijevoza određuje koja vrsta prijevoza će biti inicijalno upisana na putnom nalogu.

Cijena po kilometru (HRK/km) određuje iznos koji će biti isplaćen putniku koji je za obavljanje puta koristio osobno vozilo.

Defaultno (inicijalno) mjesto polaska i povratka je mjesto koje će kod novog putnog naloga biti upisano kao mjesto polaska i mjesto povratka.

Inicijalni tekst ispisuje standardnu svrhu putovnja i izvješće s puta kod kreiranja novih naloga.

Kartica Države i dnevnice sadrži popis svih država za koje postoje definirane dnevnice prema propisima o putnim nalozima R. Hrvatske. Ovdje možete označiti države koje se na Vašim putnim nalozima najčešće navode.

Linkovima Označi samo Hrvatska, Afrika itd. odabirete zemlje koje ćete najčešće koristiti kod unosa putnih naloga. Moguće je i označiti svaku državu pojedinačno.

Iznosi dnevnica

Kako je svrha servisa Putni.biz da se korisnicima olakša unos podataka u putne naloga – obračun dnevnica se računa automatski na osnovu datuma i vremena polaska i povratka s putovanja (i prelazaka granica, ako ih je bilo) koje unesete u putni nalog.

Broj naveden u zagradi, pokraj svake države, je iznos dnevnice preračunat iz propisane valute (npr. za Grčku je propisani iznos dnevnice 60 EUR). Tečaj koji se koristi pri preračunavanju stranih valuta u kune je današnji srednji tečaj Hrvatske narodne banke. To je iznos dnevnice s kojim će se obračunavati dnevnice na putnim nalozima. Pri promjeni propisa i zakona administrator stranice će iznose dnevnica izmijeniti u skladu s propisima.

Osim iznosa dnevnice koji je naveden u zagradi, pokraj svake države postoji i polje u koje možete upisati neki drugi iznos dnevnice, a koji Vi želite da se koristi pri obračunu dnevnica za tu državu.

Oprez! Administrator servisa Putni.biz ne može utjecati na iznos koji ste ovdje upisali, tako je uputno da s vremena na vrijeme provjerite da li iznos koji ste sami upisali i stvarna dnevnica ne odudaraju značajno.

Statistike

Statistike pokazuju četiri statistička grafa oko upotrebe Vaših putnih naloga. Omogućavaju drugačiji pogled na stanje sa Vašim putnim nalozima i mogu Vam pomoći u odlučivanju. To su:

 • broj putnih naloga po mjesecima
 • najposjećenija mjesta
 • prosječni troškovi po svakom putniku
 • prosječni troškovi po danima trajanja putovanja.

Na vrhu desno moguće je odabrati kalendarsku godinu za koju se statistika odnosi, odnosno moguće je odabrati prikaz statistike za SVE godine.

Putni nalozi – općenito

Sve putne naloge (nove, zatvorene, predloške, stornirane) koje kreirate u servisu Putni.biz moguće je ispisati, obrisati, ali i ono što je možda najvažnije – naknadno izmijeniti. Kod putnog naloga moguće je izmijeniti sve podatke, uključujući i broj putnog naloga.

Putne naloge moguće je ispisati ili spremiti u datoteku na Vaše računalo. Zvjezdice korisite kako biste u popisima naloga dodatno istaknuli neke naloge (npr. kod popunjenog naloga morate provjeriti da li je putnik donio račun za neki trošak).

U popisima naloga, ikona pisača, osim za ispis naloga, služi i kao oznaka da je taj nalog već ispisan.

Unos putnog naloga

Novi nalog stvaramo klikom na Unos putnog naloga.

Putni nalog se sastoji od dva dijela:

 1. plana puta (prije puta) i
 2. obračuna (poslije puta).

Nakon unosa plana puta i spremanja – otvara Vam se kartica Obračun gdje možete unijeti i ostale podatke tog naloga – troškove, kilometraže za vozila i izvješće s putovanja. Ako su Vam ti podaci zasada nepoznati nastavite raditi dalje, a nalog koji ste kreirali možete pronaći u popisu Otvoreni nalozi.

Novi nalog možete kreirati iz nekog predloška. Odabirom nekog ponuđenog predloška otvara se obračun. Kod obračuna moguće je unijeti izvješće s puta te troškove i dnevnice.

Broj putnog naloga

Kada kreirate novi putni nalog, broj putnog naloga već je upisan. Unatoč tome možete ga ručno izmijeniti.

Bez brige, u servis Putni.biz ugrađena je zaštita tako da ne možete upisati broj naloga, ako već imate nalog s tim brojem. U takvom slučaju prikazat će Vam se poruka s obavijesti da je taj broj putnog naloga već zauzet.

Otvoreni putni nalozi

Popis otvorenih putnih naloga sadrži naloge kod kojih nisu uneseni svi podaci potrebni za obračun troškova puta i dnevnica. Otvoreni nalog koji želite nadopuniti jednostavno otvorite klikom na taj redak popisa.

U popisu Otvoreni nalozi naloge možete ispisati klikom na ikonu pisača, označiti zvjezdicom ili označiti i stornirati.

Unosom svih podataka koji su obično dostupni tek nakon puta te nakon spremanja podataka putni nalog prelazi u kategoriju Zatvoreni putni nalozi.

Zatvoreni putni nalozi

Popis zatvorenih putnih naloga sadrži one naloge koji imaju SVE nužne podatke: datum i vrijeme polaska i povratka (i prelaske granica, ako ih je bilo), odredišta, vrste prijevoznog sredstva (kilometraže, ako su korištena vozila) i troškove.

Dnevnice nije potrebno unositi i računati jer se dnevnice automatski obračunaju.

Zatvoreni nalog je moguće otvoriti i izmijeniti navedene podatke.

Zatvorene putne naloge možete izlistati kao klasičan popis ili kao knjigu putnih naloga (koju ujedno možete i ispisati i odnijeti u Vaše knjigovodstvo). Kod prikaza naloga potrebno je odabrati raspon datuma koji zahvaćaju određene putne naloge.

Prikazane naloge moguće je:

 • otvoriti
 • ispisati
 • stornirati
 • označiti zvjezdicom
 • spremiti u datoteku na Vašem računalu
 • pretraživati po datumu i imenu ili prezimenu putnika, brojevima naloga, odredištima, riječima navedenimu svrhi ili izvješćima naloga i pretražiti samo naloga označne zvjezdicama

Stornirani putni nalozi

Storniranjem nalog postaje nevažeći. Stornirati se može otvorene i zatvorene naloge. Nalog se stornira iz glavnog izbornika označavanjem potvrdnog okvira (klikom na prvi okvir označavamo sve naloge) i klikom na storniraj odabrane naloge ili otvaranjem pojedinog naloga u kojemu se pri dnu nalazi opcija storniraj nalog.

Stornirani nalog može se u potpunosti izbrisati u označavanjem pripadajućeg potvrdnog okvira i klikom na opciju izbriši odabrane naloge.

Stornirani nalog moguće je otvoriti, nadopuniti podacima i spremiti te ga na taj način ponovo aktiviramo kao Otvoreni ili Zatvoreni putni nalog.

Predlošci putnih naloga

Ako putne naloge često popunjavate vrlo sličnim podacima (npr. uvijek je plan puta, trajanje ili putnik isti, tu je mogućnost kreiranja predložaka pomoću kojih možete ubrzati unos podataka u putne naloge.

Predložak je moguće kreirati:

 • na stranici Predlošci naloga
 • iz otvorenog naloga (gumb na dnu stranice)
 • iz zatvorenog naloga (gumb na dnu stranice).

Predložak popunite podacima koji se ponavljaju (npr. podaci o putniku,destinacije itd.). Spremanjem novog predloška on postaje dostupan kroz padajući izbornik prilikom stvaranja novog naloga.

Popis već postojećih predložaka dostupan je putem linka Predlošci naloga, gdje je neptrebne predloške moguće i otvoriti, izmijeniti te izbrisati.

Ispis praznog putnog naloga

Ova opcija izbornika na Putni.biz otvara novi prozor u kojem se prikazuje prazan putni nalog koji je moguće ispisati i ručno ispuniti, ako za to postoji potreba.

Oglasi

Komentari su isključeni.%d bloggers like this: